Sibiul și cetățile de basm ale Transilvaniei, Senior Voyage 2018 2017-12-13T15:46:16+00:00

Project Description

Sibiu, cetati și biserici din Transilvania

  • Plecari: mai, iunie, septembrie, octombrie 2018

  • Durata sejur: 5 zile / 4 nopti

  • Cazare: pensiune 3* cu demipensiune

  • Muzeul Astra, Sibiu, Muzeul Brukenthal, Sibiel, Mediaș, Biertan, Cisnădie, Rășinari, Cristian, Săliște, Cetatea Câlnic, Alba Iulia

Cere oferta personalizata!

  • (40-21) 316 52 72

  • (40-21) 316 57 66

  • office@peterexpress.ro

Formular de contact

Transilvania este un ținut in care poveștile românilor, sașilor și maghiarilor sunt puse la un loc timp de secole. Sunt povesti cu biserici fortificate gotice, palate baroce, orașe medievale și fațade de case de lut ars colorat, care te îmbie să te încarci de frumusețe și bucurie din partea locului.

Date de plecare: 07.05, 21.05, 4.06, 3.09, 10.09, 17.09, 1.10.2018

BONUSURI PENTRU POSESORII DE SENIOR VOYAGE CLUB CARD:
• Intrare la Muzeul de icoane pe sticlă din Sibiel
• Intrare la Biserica fortificată din Alma Vii

SENIOR VOYAGE CLUB CARD se acordă contra cost (25 euro/card) la achiziționarea primului pachet SENIOR VOYAGE, pentru a putea beneficia de avantajele cardului. Cardul este nominal și este valabil pe o perioadă de 2 ani de la data emiterii.

Pensiuni Sibiel 3*

Localizare
Pensiunile se găsesc în Sibiel, răspândite într-o vale pitorească, înconjurată de munţi, aproape de păduri de pini și arini. Sibielul face parte din zona pastorală Mărginimea Sibiului, recent încununată în 2015 cu distincția de „Destinație Europeană de Excelență pentru Turism și Gastronomie”. De departe cel mai renumit obiectiv turistic al satului este Muzeul de icoane pe sticlă, cu cea mai mare colecție de icoane pe sticlă din Transilvania; mii de turişti din lumea întreagă i-au trecut pragul.
Facilitățile pensiunilor
Proprietățile oferă sală de mese/ restaurant și servesc preparate din bucătăria tradiţională românească. Aici veți găsi o ambianță prietenoasă și relaxantă și mâncăruri excelente gătite în casă.
Facilitățile camerelor
Camerele oferă televizor şi băi moderne cu duș.

Ziua 1: București – Muzeul Astra – Sibiu – Sibiel (aprox. 310 km)
Plecare din București pe Valea Oltului spre Sibiu. La Dumbrava Sibiului descoperim adevărate minuni ale creației populare în cel mai frumos spațiu expozițional în aer liber din România, Muzeul Civilizației Populare ASTRA. Continuăm cu un tur ghidat prin centrul istoric al Sibiului. Petrecem următoarele 4 nopți la pensiuni în Sibiel, într-o ambianță prietenoasă și relaxantă.

Ziua 2: Din turn în turn pe Târnave (aprox. 240 km)
Astăzi propunem o incursiune în ţinutul cetăților fortificate. Vom explora Valea Târnavelor și afla poveşti fascinante legate de viaţa coloniştilor saşi. Mediaș, capitala ținutului, are imaginea tipică a unui burg medieval cu fortificații puternice străjuite de turnuri și bastioane. Dar nu este o cetate oarecare; dincolo de zidurile sale, orașul păstrează legende și simboluri care vor fi dezvăluite în timpul unei plimbări prin centrul vechi. Trecem porțile cetății Biertan, cea mai spectaculoasă dintre lăcașurile de cult fortificate și aflăm de ce Prinţul Charles este fascinat de această zonă. Apoi ne așteaptă o degustare cu produse locale udate cu rachiu în Turnul Slăninilor din Moşna. Contemplăm detaliile arhitecturale ale cetății din Alma Vii, desprinsă parcă din cărțile de povești și încheiem la Richiș, cunoscut pentru tradiţia în cultura viței de vie. Vom încerca vinul local și asculta poveștile minunate ale fostelor bresle meșteșugărești.

Ziua 3: Din sat în sat în Mărginimea Sibiului (aprox. 90 km)
Descoperim lumea pastorală din Mărginimea Sibiului, cu așezări pitorești și un ritm de viață domol. Oprim la Cisnădie pentru a vizita frumoasa cetate fortificată din sec. al XV-lea și la Cristian pentru a afla povestea localității cu cele mai multe berze din Transilvania. În Rășinari, cea mai veche localitate din zonă, vedem casele memoriale ale filozofului Emil Cioran și poetului Octavian Goga, ambii născuți aici și biserica ortodoxă pictată, construită în 1752. Încheiem turul la Săliște, unde descoperim simbolistica portului săsesc, vedem cum ne șade în straie populare și ne răsfățăm degustând faimoasa dulceață din partea locului.

Ziua 4: Cetatea Câlnic și Alba Iulia (aprox. 180 km)
Vă invităm să participați la excursie opțională de o zi (extracost). Descoperim Cetatea Câlnic, o cetate nespus de frumoasă, inclusă în patrimoniul UNESCO. Apoi ne așteaptă o incursiune într-unul dintre cele mai importante oraşe ale României: fostă aşezare daco-romană, colonie săsească, fortăreaţă austro-ungară, oraş-simbol al Marii Uniri din 1918 – Alba Iulia.

Ziua 5: Muzeul Brukenthal – București (aprox. 280 km)
După micul dejun e timpul pentru o vizită la Palatul Brukenthal. Plin de rafinament, palatul găzduiește acum cel mai bun muzeu de artă din Ardeal. Admirăm și ineditul Muzeu al Farmaciei înainte de plecarea spre casă.

Servicii incluse:
• 4 nopți de cazare la pensiuni 3* în Sibiel, lângă Sibiu
• Mic dejun și cină + un pahar de apă și vin la masă
• Seară haiducească cu program folcloric, muzică de petrecere și bucate alese
• Vizite conform descrierii
• Transport cu autocar/ microbuz modern, cu climatizare
• Ghid însoțitor pentru întreaga perioadă

Nu sunt incluse:
• Asigurarea storno
• Taxe și cheltuieli personale
• Intrările la obiectivele turistice
• Degustările de produse locale
• Excursiile opționale.

Tarif: 159 euro/pers (loc in camera dubla)

Reduceri si suplimente :
• Supliment SGL: 50 euro
• Reducere a 3-a persoană: 10 euro
• Copil 0-2.99 ani: gratuit
• Copil 3-11.99 ani: plătește doar 50 euro (în cameră cu 2 adulți, fără pat suplimentar)
• Persoanele cu vârsta sub 55 ani beneficiază de aceleași tarife la programele Senior Voyage România.

Sibiu
Frumos oraș medieval, centru de putere al sașilor din Transilvania, fosta Capitală Culturală Europeană și bijuterie arhitecturală a României. Piețele largi, monumentele superbe, muzeele cu exponate de mare valoare și festivalurile pline de culoare au transformat acest vechi oraș într-una dintre cele mai atractive destinații turistice din România.

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA
Așezat într-un cadru natural de vis, la poalele munților și la marginea pădurii Dumbrava, superbul Muzeu ASTRA prezintă într-o manieră extrem de atrăgătoare lumea satului românesc, în cele peste 350 de clădiri răspândite pe o suprafață generoasă. Muzeul a fost inaugurat în 1905 și s-a născut din dorinţa românilor ardeleni de a-şi defini propria identitate etnoculturală în conglomeratul etnic al Imperiul Austro-Ungar şi pe fondul emancipării culturale a tuturor popoarelor din centrul şi sud-estul Europei, având ca model muzeele deja constituite ale saşilor, ungurilor şi secuilor. Cumulează cea mai complexă colecție de monumente de arhitectură și tehnică populară din România.

Muzeul Brukenthal
După revenirea sa la Sibiu în calitate de Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei (1777-1787), baronul Samuel von Brukenthal şi-a adus şi colecţiile, iar Calendarul lui Hochmeister pe anul 1790 menţionează printre atracţiile oraşului, pinacoteca formată din 800 de tablouri şi dispusă în 13 săli ale Palatului Brukenthal. Pe parcursul timpului colecţiile s-au îmbogăţit atât prin achiziţii, cât şi prin donaţii. În afara unui număr apreciabil de opere de artă românești și occidentale, Muzeul Brukenthal prezintă și sculpturi religioase din lemn din Transilvania, datând din secolele al XV-lea și al XVI-lea, precum și icoane românești din secolul al XVIII-lea. Adevărata comoară se află la etajul al doilea. Frumos etalate în vitrine de sticlă bine luminate, aici se înșiră câteva capodopere ale picturii universale, printre care Răstignirea de Antonello da Messina, Uciderea pruncilor de Pieter Brueghel cel Bătrân și vedeta colecției, Omul cu tichie albastră, superba lucrare a lui Jan van Eyck.

Bisericile fortificate săsești
Zeci de splendide biserici săsești fortificate, păstrate din Evul Mediu sunt răspândite pe dealurile cu vegetație bogată din sudul Transilvaniei. Biertan, Viscri, Prejmer și multe altele fac parte din patrimoniul mondial UNESCO. La jumătatea sec. al XII-lea, un val de imigranți sosiți din nordul Europei a colonizat satele din sudul Transilvaniei. Comerțul a înflorit și așezările lor s-au extins, dar localnicii au fost nevoiți să ridice fortificații pentru a face față amenințării otomanilor și tătarilor. În total au fost înălțate peste 200 de astfel de cetăți, care reprezintă o moștenire arhitectonică și culturală unică în Europa. Cele mai însemnate și mai puternice așezări săsești au fost orașele Brașov și Sibiu, precum și încântătoarea cetate medievală Sighișoara.

Mărginimea Sibiului
Mărginimea Sibiului este Destinaţie Europeană de Excelenţă 2015 pentru Turism şi Gastronomie. Mulți o vizitează, puțini o uită. Este ținutul în care dimineața te trezesc clopotele vitelor şi huruitul căruțelor trase de cai; locul în care mireasma căpițelor de fân, pajiștile înflorite și turmele răsfirate de oi te duc cu gândul la un tărâm îndepărtat. E locul în care iarna, copiii încă se dau cu săniuţele pe uliţele dosite, înecate în fum de foc cu lemne. Pentru mulți este doar o imagine desprinsă dintr-un film, dar pentru Mărginimea Sibiului este viața de zi cu zi. Regiunea cuprinde 18 localități înșirate la poalele Munților Cindrel și Lotru. Istoria Mărginimii e atât de veche încât legendele povestesc despre vremuri în care pe aceste meleaguri locuiau uriași pricepuți și pașnici. În secolele XIV-XV, când presiunile coloniștilor sași și pretențiile regilor unguri au fost tot mai mari, mărginenii s-au retras în munți și s-au ocupat cu creșterea animalelor. Păstoritul a fost ocupația principală a acestora, iar transhumanța a devenit parte din viața lor. „Drumurile oilor”, după cum erau numite drumurile străbătute de turme, se întindeau până dincolo de Carpați și Dunăre, spre Constantinopol, Adriatica, Panonia, Polonia, Ucraina de Sud sau Crimeea. Costumele de sărbătoare de o eleganţă rară, brodate în negru şi alb sunt purtate cu mândrie de sărbători, iar obiceiurile și meşteşugurile moştenite din moşi strămoşi sunt practicate cu succes şi azi.

Valea Târnavelor
Valea Târnavelor este recunoscută pentru așezările sale pitorești, dominate de impozante biserici gotice, păstrate din Evul mediu. Biertan și Valea Viilor fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.Biserici cetate au perpetuat elemente de arhitectură prețioase și obiecte specific comunităților săsești. Cum majoritatea bisericilor au fost construite în puncte strategice, din turnurile de apărare se deschid panorame atractive asupra împrejurimilor.

Alba Iulia
Alba Iulia întruchipează idealul național, de veacuri, al unității naționale. Între 1599 și 1600, Marele Mihai Viteazu aduce pentru prima oară Muntenia, Transilvania și Moldova sub aceași stăpânire și stabilește capitala țării la Alba Iulia. Între 1715 și 1738 douăzeci de mii de iobagi lucrează la construirea cetății numită Karlsburg (fortăreața lui Carol sau Alba Carolina), în cinstea monarhului de Habsburg. Ca urmare a prăbușirii Imperiului Austro-Ungar, la data de 1 Decembrie 1918 s-a semnat în incinta cetății Actul Unirii României cu Transilvania.

Cetatea Câlnic
Mai mult de jumătate de mileniu s-a scurs de când comunitatea săsească din Câlnic a cumpărat de la nobilul Johann Geréb de Vingrad fortificaţia aflată în vatra localităţii. Această veche reşedinţă nobiliară a fost extinsă şi întărită, pentru a putea rezista atacurilor ori asediilor destul de frecvente în vremurile de atunci. La sfârşitul secolului al XIX-lea cetatea ţărănescă se ruinase sub privirile obştei, care a renunţat la paznicii ei şi la cămările cândva bine aprovizionate. A salvat-o restaurarea din anii ’60, în urma căreia fortificaţia şi-a redobândit ţinuta istorică, demnă de a reflecta o moştenire cu valoare universală.